Een opleiding voedingsleer is in China totaal verschillend dan bij ons.
Chinese voedingsleer krijgt de laatste jaren in het Westen steeds meer aandacht.
De afgelopen 10 jaar zijn er al vele Nederlandstalige boeken verschenen over dit onderwerp.
In tegenstelling tot westerse voedingsleer kijkt de Chinese voedingsleer niet naar vitaminen en mineralen maar naar de energetische werking van voedsel.
Welk voedsel maakt het lichaam koud en welk voedsel is verwarmend?
Heeft het voedsel een stijgend of dalende werking in het lichaam en/of een naar binnen gerichte of naar buiten gerichte werking?
Opleiding voedingsleer is een van de hoofdvakken in de Bocam beroepsopleiding.
Voeding is een belangrijk onderdeel van de TCM (Traditional Chinese Medicine).
En wordt in de Bocam opleiding in therapie of training dan ook gecombineerd met behandeling van meridianen en acupunten, met de bewegingsleer Qigong, met massage, ontpannings- en ademtraining en vormen van meditatie.
Voedingsleer opleiding volgens de Vijf Elementen.
Via dit onderdeel van de TCM leer je welk voedsel je kunt gebruiken om bijvoorbeeld het Element Hout, de lever en de galblaas te versterken.
Met andere woorden: welk voedsel activeert de lever en welk voedsel geeft dit orgaan rust.
Nog een voorbeeld: reuma die erger wordt bij koude is een teken van verstoring van het Element Water, de nieren als meer yin orgaan en de blaas als meer yang orgaan. Door verwarmend voedsel voor de nieren te nemen zullen klachten en pijn door reuma snel minder worden.
Naast een opleiding voedingsleer in de Bocam beropesopleiding verzorgen wij in ons centrum regelmatig kortlopende cursussen in Chinese voedingsleer volgens de Vijf Elementen.