De stichting Future for Africa is in het leven geroepen voor het beschikbaar stellen van (tweedehands) goederen, het geven van bouwkundig advies en leveren van bouwmaterialen vanuit Europa en Afrika ten behoeve van armlastige alsmede het verbeteren van de levensstandaard, de gezondheidszorg, het onderwijs en de landbouwproductie.
Hier vindt u een overzicht van wat Anky & Rinus en leden van het CNGO voor de mensen in Gambia hebben gedaan de afgelopen maanden.
Dit is NIET de officiële website van de stichting! Deze volgt nog.
Alle teksten die u hier leest zijn geschreven door Rinus van den Broek, oprichter van stichting Future for Africa. Het zijn dankwoorden, vragen en actualiteiten over een aantal gezinnen in Gambia. Rinus en zijn vrouw Anky en leden van het CNGO steunen deze families al jaren.
Maart 2023 – Anky & Rinus danken leden van het CNGO voor alle steun aan de armen in The Gambia (West Afrika)!
Al 10 kinderen hebben door CNGO leden een toekomst gekregen, omdat ze door hun steun nu naar school kunnen. Dank hiervoor! Speciale dank ook voor een CNGO lid die heeft gezorgd dat ze in een dorpje in het binnenland water hebben gekregen. Iets wat voor ons heel normaal is was daar een groot feest: dansende kinderen, lachende mensen en veel ouderen met vochtige ogen.
Heb jij ook interesse om een kind naar school te laten gaan of anders te helpen? Laat het even weten (via Whatts App kun je contact houden en volgen hoe het met ‘jouw adoptiekind’ gaat).
Onze stichting is bezig om in Gambia een winkel op te zetten in tweedehands goederen.
Het is de bedoeling dat hierdoor meerdere families, met zo’n 20 kinderen een inkomen krijgen. En ook is het de bedoeling dat ze na verloop van tijd zichzelf gaan bedruipen. Dat wil zeggen dat ze van de opbrengst ook weer inkopen kunnen doen. Maar eerst hebben ze een goede start nodig.
Daarom vragen we nog steeds bruikbare goederen in te leveren. Geen winterkleding, wel vesten (in de winter wordt het soms 15 graden en dat ervaren ze als heel erg koud). Maar, zomerkleding, kinderkleding, vooral schoenen voor volwassenen en kinderen zijn welkom, maar ook deugdelijke elektrische apparaten, zoals boormachines, scheerapparaten, muziek installaties, oude laptops of computers, enzovoorts.
Hoe gaat het met onze hardloper?
In vorige nieuwsbrieven hebben we Muhammed Saidy voorgesteld. Hij zag geen toekomst voor zich in zijn land. Meer dan 80% van iedereen onder de 30 jaar is werkeloos. Toen hij 16 was heeft hij daarom geprobeerd met twee vrienden naar Europa te komen. Hij belde zijn ouders om geld, juist toen wij ook in The Gambia waren. Hij stond al bij de Libische grens en had geld nodig voor de overtocht met een boot. Zijn vader gaf de telefoon aan ons en het is ons gelukt om hem over te halen om terug te komen. Hiervoor hebben we een vrachtwagen chauffeur die op Libië reed een vergoeding gegeven. Enkele maanden later bedankte hij ons omdat zijn vrienden waren omgekomen op zee!
Toen kwam de vraag:“Wat kan ik dan doen, Rinus, om een toekomst te hebben”. “je zou kunnen proberen om een topsporter te worden” was mijn antwoord. Toen is hij iedere dag uren gaan rennen en na 1 jaar won hij de nationale hardloopwedstrijd van zijn land.
In de corona-tijd had zijn vader niet voldoende inkomen om alle monden te voeden. Hij is daarop bij familie in Senegal gaan wonen. Werkte daar 10 uur per dag bij een timmerman voor een maaltijd. Maar “ik leer hier om kozijnen te maken”, vertelde hij en wij hebben hem gezegd dat dit een verstandig besluit was.
In Senegal hoorde hij dat er in Dakar over een poos ook een nationale hardloop wedstrijd zou zijn. Maar hij had geen geld voor de reis en deelname aan de wedstrijd. Op het heetst van de dag had hij twee uur vrij. In die tijd is hij van klei met een mal stenen gaan maken die hij verkocht. Net op tijd had hij genoeg geld voor de reis en voor deelname en…. won deze wedstrijd met ruim 18.000 deelnemers (dit was in Senegal een sensatie: zonder trainers, speciale voeding en op mijn oude sportschoenen:).
Hierop hebben we het bedrijf Global Sport Communication (GSC) in Nederland benaderd. Zij begeleiden topsporters. Ze waren enthousiast en hebben Muhammed met een tussenpauze van een maand twee keer enkele maanden naar Ethiopië gestuurd. Hier zou hij gaan trainen met olympische- en wereld kampioenen.
En toen ging het fout. Alle atleten kregen ‘s ochtends en in de middag een training, hij enkel ‘s ochtends? Soms had hij twee of drie dagen achtereen helemaal geen training en zat hij – zoals we door zijn selfies via Whats App- zagen- te huilen op bed. “How can i become a top-athleet Rinus, without training. The others get special vitamines, but not for me. Last there was a party for all the athleets but they dit not invited me”. Waarom is ons een raadsel? Misschien had de trainer daar geen zin om met die nieuwkomer te werken en wilde hij liever zijn aandacht besteden aan de gevestigde kampioenen?
En dan te bedenken dat Muhammed geen geld had en met niemand kon praten (slechts één iemand kon Engels, die zag hij om de paar dagen) … en ook niet zelf mocht gaan trainen, want dat is te gevaarlijk werd hem verteld. Toen hij terug was in The Gambia hebben we GSC benadert of ze nog vertrouwen in hem hebben. “Natuurlijk” was hun antwoord “hij heeft talent en we hebben al veel in hem geïnvesteerd, we gaan zeker met hem door”. Maar… einde november en de hele maand december kregen we van GSC niets meer te horen. Ook niet na verschillende verzoeken van Muhammed en van ons”. Dit voelde niet goed, we vreesden dat het voorbij was en waren bang hoe de jongen hierop zou reageren (bang voor zelfdoding!).
Daarom wilden we naar The Gambia en voordat we gingen op 2 januari hebben we dringend geëist van GSC om nu duidelijkheid te geven. Zij lieten weten dat ze toch zijn gestopt met hem!? Zonder dit zelfs maar aan Muhammed te laten weten.
Toen we in The Gambia kwamen lag Muhammed al enkele dagen op bed. Omdat hij niets meer hoorde dacht hij dat het voorbij was. We hebben hem toen verteld dat GSC inderdaad met hem is gestopt, maar… dat wij hem zullen helpen. Hierdoor leefde hij weer op. Hij traint nu op onze kosten dagelijks vele uren in Senegal en we gaan proberen hem in de toekomst naar Europa te halen voor wedstrijden. Hij kan een wereldtopper worden, daarvan zijn we overtuigd.
Over onze stichting Future for Africa: We blijven ons hiervoor inzetten, we gaan door. Heb jij zin om de stichting te versterken dan ben je uiterst welkom! Zo zoeken we ook nog iemand die een eenvoudige website voor ons kan maken.
Of wil je financieel steunen… dat kan natuurlijk ook altijd, op nummer NL 38 INGB 0008564145 t.n.v. de Stichting Future For Africa.
Het is zuivere ontwikkelingshulp. Dat wil zeggen dat wij garanderen dat er niets aan een strijkstok blijft handen en iedere euro rechtstreeks ten goede komt aan de families en de kinderen in Afrika.
Tot slot: wil je met ons een keertje mee naar “The Smiling Coast” zoals Gambia wordt genoemd, laat het even weten.
Nogmaals hartelijk dank aan alle leden die steun hebben gegeven!!!
Anky & Rinus van den Broek
Dec 2017 – CNGO steunt GAMBIA.
Opnieuw dank aan de gulle gevers van goederen voor de armen in The Gambia. Ook de laatste maanden zijn er door Anky en Rinus weer diverse bananendozen verstuurd.
Maar… er komen steeds meer spullen binnen waar we niet goed raad mee weten. Zoals stoelen, het versturen hiervan kost teveel. Daarom kunnen we alleen inklapbare stoelen versturen. Ook ontvangen we producten met een briefje erbij ‘om te verkopen, de opbrengst is voor Gambia’. We begrijpen de goede bedoelingen, maar helaas hebben we noch tijd of mogelijkheden om deze spullen te verkopen. Ook ontvangen we soms dikke winterkleding die we niet kunnen versturen omdat het in dit land altijd 25 graden of hoger is.
Wat nog steeds bijzonder gewenst is?:
Zomerkleding en schoenen, vooral voor kinderen; de helft van de populatie van de bevolking van 1,8 miljoen is onder de 16 jaar en velen dragen geen schoenen.
Daarnaast: gereedschap; bruikbare potten, pannen en bewaardozen; lege schriften en pennen of potloden; kleine rugzakjes, een verplichting voor kinderen om schoolspullen in te doen; tafels waarvan de poten los kunnen; muziekinstallaties of kleine t.v’s; mobieltjes; luchtbedden (de daken zijn zo slecht dat velen in het regenseizoen in een laagje water liggen); butagas kooktoestellen (het bos wordt gekapt; de vrouwen krijgen longproblemen en hout is nu al duurder dan butagas).
Nov 2017 – Gambia informatie
Opnieuw danken wij vele gulle gevers voor spullen die ze hebben ingeleverd voor de armste mensen in The Gambia. Anky en Rinus hebben de families waarmee we contact hebben in oktober een weekje opgezocht. Het regenseizoen was dit jaar verschrikkelijk: nog nooit eerder hadden ze dit meegemaakt. Diverse ‘compounds’ (woonruimten) waren onder water gelopen. Kinderen uit het dorp werden naar een hoog punt gebracht waar ze konden slapen. Ook waren door de hevige regen en wind een aantal compounds ingestort.
We zijn een stichting aan het opzetten met als doel de mensen in Gambia te helpen, o.a. met het bouwen van goedkope en duurzamere woningen. Heb je interesse om ons met dit goede werk te helpen, dan ben je uiteraard van harte welkom (laat het even weten bij de receptie).
Vanwege de wateroverlast in het regenseizoen (en de slechte daken waardoor men ook vaak op een natte vloer slaapt) zijn we op zoek naar luchtbedden. Daarnaast nog steeds naar butagas kooktoestellen, omdat dit goedkoper is dan op hout koken. Door de groei van de bevolking worden de bossen teveel gekapt en vrouwen krijgen op latere leeftijd vaak last van de longen omdat ze altijd in de rook zitten.
Daarnaast kleding en schoenen (vooral voor kinderen is zeer gewenst), gereedschappen, potten en pannen en tafels waarvan de poten los vervoerd kunnen worden.
Okt 2017 – Medewerkers gezocht voor Gambia Stichting
Gambia is een van de armste landen in de wereld (Gemiddeld inkomen van een arbeider is € 25,- per maand!). Veel leden van het CNGO leveren spullen in die Anky en Rinus naar Gambia sturen. Hierdoor heeft een grote familie huisvesting gekregen en zijn er nu al 9 kinderen die naar school kunnen.
In Gambia hebben Anky en Rinus een stichting opgezet met als doel de mensen te helpen met het verbouwen van voedsel en het bouwen van eenvoudige duurzame huizen. Ook in Nederland willen we een stichting opzetten met dit doel. Via bijv. de vriendenloterij en crowdfunding zoeken we financiële steun.
De statuten zijn bijna klaar. Hierna is het de bedoeling dat er een website komt. Bij het maken van deze website en bij veel ander voorbereidend werk zoeken we mensen die willen helpen. Interesse? Laat het Anky of Rinus even weten.
Sept 2017 – The Gambia
Vorig jaar was het regenseizoen in dit land heviger dan ooit. Maar dit jaar was het zeker nog twee keer zo erg. Vele compounds, dorpen en zelfs een deel van de hoofdstad heeft blank gestaan. Van de families die we steunen hoorden we dat de kinderen niet konden slapen omdat er 20 of 40 cm water in het huis stond. Rinus en Anky gaan in oktober een week naar The Gambia om te zien hoe de situatie is en hoe we kunnen helpen.
Al onze leden die goederen inleveren: namens de Gambianen van harte bedankt!
Naast kleding zoeken we: potten en pannen; gereedschap; tafels waarvan de poten losgemaakt kunnen worden; luchtbedden en butagas toestellen. Dit laatste omdat hout steeds duurder wordt (duurder dan butagas), het bos gekapt wordt en de vrouwen altijd in de rook zitten.
April 2017 – Gambia nieuws
Begin maart heeft het CNGO een solar cooker naar Gambia gebracht. In de hoop dat koken op zonlicht in dit land zou werken. Helaas was het een teleurstelling. Na 20 minuten ging een laagje water koken, maar toen we er agave wortels indeden ging de kook er van af en kwam niet meer terug. In een kleine ruimte achter het huis koken de armste in Gambia nu op hout. Zij zitten hierdoor dagelijks in de rook en veel vrouwen krijgen daardoor last van hun longen. Daarom zijn we nu op zoek naar BUTAGAS KOOKTOESTELLEN. Een pit, 2 of 3 pits.
De bevolking in Gambia groeit snel, in 30 jaar tijd van 400.000 naar 1,9 miljoen inwoners! Voor het hout wordt het oerwoud gekapt en de prijs van hout stijgt ook ieder jaar. Koken op butagas is momenteel veel goedkoper dan koken op hout. En uiteraard is het voor de gezondheid van de vrouwen veel beter.
Namens de Gambianen willen we iedereen danken die de afgelopen maanden spullen hebben ingeleverd. Vooral ook dank aan degene die een nog goed werkende naaimachine heeft ingeleverd: dit betekent werk en inkomen voor een hele familie!
Wat kunnen we gebruiken? Bijna alles wat nog goed is en u kunt missen! Zoals: Tuinslangen: een familie die we kennen heeft een moestuin aangelegd op flinke afstand en besteed dagelijks uren aan water geven. Vanuit hun waterput willen ze een ton op hoogte zetten en zo het water geven vergemakkelijken. Gereedschap: zowel tuingereedschap als gewoon gereedschap. Potten, pannen, bewaardozen, bekers, bestek, etc. Kleding en schoenen: vooral voor kinderen!(geen winterkleding) Fietsen (vaak lopen kinderen dagelijks uren van en naar school) Rugzakjes (schooltassen voor kinderen) Schriften, (kleur-)potloden, balpennen (voor kinderen die naar school kunnen) Brillen!; mobieltjes of iphones (dit kunnen ze verkopen aan rijkere Gambianen en van de opbrengst veel rijst kopen) Tafels en stoelen zijn erg geliefd (ook tuin- of klapstoelen. I.v.m verzenden moeten we de poten van de tafel los kunnen maken) Oude TV’s (mits niet te groot, i.v.m. de verzendkosten); radio’s, c.d. spelers, zaklampen.
In dit land is veel van waarde! Het CNGO betaald te kosten van verzending. Maandelijks gaat er een container naar Gambia waarmee we spullen kunnen versturen. U kunt er van overtuigd zijn dat uw hulp goed terecht komt !!!
Maart 2017 – Gambia Stichting
Onze Gambia Stichting voor duurzame, sociale woningbouw zoekt bestuursleden die zich voor dit goede werk willen inzetten (feitelijk hebben we als Nederlanders een ere schuld: tot aan 1893 hebben onze voormalige landgenoten meer dan 3 miljoen slaven via de Gambia rivier afgevoerd!) De beloning voor je goede werk bestaat uit de enorme dankbaarheid van dit arme maar vriendelijke volk. We willen o.a. een website maken en ons aanmelden bij de Vriendenloterij. Wanneer mensen die deelnemen aan deze loterij ons opgeven gaat de helft van de opbrengst van hun lot naar onze stichting. Alle hulp is welkom. *
Febr 2017 – Gambia nieuws
Van oudjaarsdag tot en met 12 januari zijn Anky en Rinus weer in Gambia geweest. Er heerste spanning in het land omdat de dictator Jammeh niet het veld wilde ruimen voor de nieuwe gekozen president Barrow. Veel inwoners vluchten of brachten hun kinderen naar Senegal. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Onder druk van een leger van Ecowas, een samenwerking van 18 Afrikaanse staten, is de schurk toch vertrokken op 20 januari. Extra spannend was ook dat Mohammed, een zoon van 17 jaar van onze bevriende familie Saidy – zonder het tegen zijn ouders te vertellen- op weg was naar Europa. Ze hadden al enkele weken niets meer van hem gehoord en de moeder huilde dagelijks. Rond 5 januari belde hij op en bleek hij in Mali te zitten. Hij belde voor geld om verder te kunnen. Afgezien dat de familie geen geld heeft, hebben wij hem gelukkig kunnen ompraten om terug te komen. Met argumenten als: door Niger en Libië gaan is levensgevaarlijk, op zee verdrinken vele vluchtelingen en als je uiteindelijk toch in Italië beland wordt je teruggestuurd. Enkele dagen na onze thuiskomst hoorde we van vader Karamba Saidy dat hij terug is, gezond en wel, ondanks dat hij 10 dagen enkel water had gedronken en niets gegeten. Vele mensen in Gambia hebben ons bedankt voor goederen die we hebben toegestuurd. We hebben gezegd dat deze goederen niet van ons afkomen, maar van gulle gevers in ons centrum. Daarom iedereen die 2e handse spullen heeft ingeleverd… opnieuw bedankt! Tijdens hun verblijf in Gambia hebben Rinus, Anky en Karamba Saidy een stichting opgezet met de naam: Sustainable Social Housing Foundation. Het doel van deze stichting wordt het bouwen van betaalbare en duurzame (gezonde) woningen. In 25 jaar is de bevolking gegroeid van 400.000 naar 1,8 miljoen inwoners. Iedereen kookt op hout. Afgezien dat het slecht is voor de gezondheid –men zit in rokerige ruimten-, het steeds duurder wordt, wordt ook het prachtige oerwoud steeds meer gekapt. Ons doel is dan ook elektrisch koken op zonenergie. Daarnaast willen we in de huizen voor gezond drinkwater zorgen, wat betekent een pomp slaan op zo’n 30 meter diepte. Ook deze pomp kan werken op zonenergie. Er is al veel voorbereidend werk gedaan. We hebben een stuk grond van 1000 m2 meter waarop we willen starten met de bouw van 6 huizen. Alle huizen van elektrisch koken voorzien kost ongeveer € 2400,– per huis. En voor alle huizen een gezonde drinkwater aansluiting kost ongeveer € 900,– per huis. De grondprijs per huis is € 500,- Tezamen met gezond water en elektrische koken komt dit op € 3600,– per huis. Dit bedrag is teveel, omdat een betaalbare woning voor ‘lage arbeiders’ niet meer dan maximaal € 5000,– mag kosten. Voor het duurzame (water en gezond koken) willen we support zoeken bijvoorbeeld bij Habitat (van de VN), bij stichtingen, via crowdfunding, enz. Er is al veel gedaan, maar het project staat toch nog in de kinderschoenen. Daarom zoeken we hulp. Mensen die willen meehelpen om dit voorbeeldproject voor Gambia en wellicht ook andere Afrikaanse landen tot een succes te maken. Hulp bij het maken van een goede website; informatie verschaffing, het vinden van financiële ondersteuning, ev. microkrediet e.d, enz. Wil jij een steentje bijdragen en ons met de stichting helpen?… neem dan kontakt op met Rinus of Anky.
Dec 2016 – Gambia
We danken alle leden die spullen hebben ingeleverd voor de mensen in Gambia, het komt absoluut goed terecht. In november zijn er weer vier dozen verstuurd. Heeft u nog goederen die overbodig zijn, zoals kleding, gereedschappen, potten en pannen, enz…. lever ze in bij de receptie.
Sept 2016- Bedankt uit Gambia!
Mensen uit Gambia (West-Africa) vroegen mij leden van het CNGO te bedanken voor hun giften! Zoals bekend bij vele leden steunt het CNGO een aantal families en projekten in The Gambia, een van de armste landen ter wereld. Vele mensen hebben in het verleden 2e hands kleding en andere goederen, zoals gereedschappen, potten en pannen, enz. ingeleverd. Anky en Rinus zijn in de vakantie weer bij hen op bezoek geweest. Velen vroegen ons uitdrukkelijk de gulle gevers van het CNGO hartelijk te bedanken. Met de goederen (afgelopen jaar 34 bananendozen vol) is een winkeltje ingericht. Van de opbrengst gaan kinderen naar school; worden kapotte daken gerepareerd; rijst gekocht; waterputten aangelegd en gereedschappen aangeschaft om de grond te bewerken! NOGMAALS HARTELIJK DANK! We gaan door met dit goede project. Ook dit jaar kunt u weer goederen inleveren. Ook grotere artikelen, zoals bijv. 2e hands tafels en (klap-)stoelen: deze zijn waardevol in dit land, van de opbrengst van één tafel kan minimaal één kind een jaar naar school! Belangrijk is wel, i.v.m. de verzendkosten, dat de poten van de tafel losgemaakt kunnen worden. Het CNGO draagt de kosten voor verzending. Rinus & Anky